Spoznavanje poklicev malo drugače


Vrednote nas bogatijo in so zato koristne za vsakogar.
Določene so še toliko bolj iskane pri nekaterih poklicih.

Raziskujem poklicne vrednote (delovni list)


Pozorno preberi pripravljene opise vrednot. Ugotovi, za katero vrednoto gre in zapiši odgovore na zastavljena vprašanja.
Za pomoč lahko prosiš starše ali učitelja.

Za prenos delovnega lista klikni na slikico na levi strani.

Natančnost in vztrajnost (delovni list)


Pobarvaj mandalo. Tako krepiš natančnost in vztrajnost.
Okrepi svoje spretnosti in lastnosti.
Na poti naj te vodijo vrednote!

Za prenos delovnega lista klikni na slikico na levi strani.

Kratki zgodbi o uspehu na poklicni poti

Aleš Dokl / dimnikar


Sem Aleš Dokl in sem dimnikar.
To je moja izobrazba in moj poklic.
Rad bi ti zaupal svojo zgodbo, kako sem prišel do te zanimive poklicne poti.
Prisluhni mi.

V osnovni šoli še nisem vedel, kaj si želim biti po poklicu. Razmišljal sem, da bi svoje šolanje nadaljeval na prometni šoli, a ker se je prijatelj odločil za gradbeno šolo, sem se še sam odločil za poklicni program izobraževanja dimnikar. Želel sem hitro dokončati šolo in si najti službo. To mi je tudi uspelo, saj sem že v času šolanja opravljal prakso na podjetju, kjer sem sedaj zaposlen.

Všeč mi je, ker je delo dimnikarja zanimivo in razgibano. To pomeni, da se vedno dogajajo različne stvari in ne sedim v pisarni, temveč opravljam delo na terenu. To delo pa ni samo čiščenje (ometanje) kot je bilo nekoč. Dimnikarji izvajamo še plinifikacijo, postavitev kurilnih naprav in dimnikov ter nadzor pravilnega delovanja dimnikov, kurilnih naprav in raznih kurišč. Všeč mi je, ker si lahko sam razporedim lastno delo, delam med ljudmi in skrbi za varovanje okolja, obenem pa varujem domove ljudi pred požarom.

Za delo dimnikarja je potrebno pridobiti tudi licenco, ki jo opravljaš po zaključenem šolanju in praksi. Poznati je potrebno varstvene in okoljske predpise, kurilne naprave, zgradbe, uporabo energentov, poznavanje zgorevanja in nekaterih računalniških programov. Ker dimnikar dela tudi s strankami, je zaželeno, da je komunikativen, skrben, natančen in vesten. Skrbeti je treba tudi za svojo kondicijo, saj se delo opravlja stoje, z obračanjem, kleče, včasih pa je tudi potrebno uporabiti spretnost plezanja.

Dimnikarjev nam primanjkuje, zato je to poklic, kjer se mladi lahko hitro zaposlijo, izobraževanje pa traja 3 leta. Danes je to bolj čist poklic, kot si ga ljudje predstavljajo. Predvsem smo dimnikarji tisti, ki skrbimo za večjo požarno varnost, obenem pa prispevamo k čistejšemu okolju.

Peter Movrin / modni oblikovalec


Sem Peter Movrin in sem modni oblikovalec.
To je moj poklic in moj hobi.
Rad bi ti zaupal svojo zgodbo, kako sem prišel do tega, da imam poklic in hobi v enem.

Prisluhni mi.

Ko sem bil star toliko kot ti, sem že vedel, da želim po poklicu postati MODNI OBLIKOVALEC.

Naj ti povem, da prihajam iz Kočevja, majhnega mesta na jugu Slovenije. Zavedal sem se, da je, če želim uspeti na tej poklicni poti, moje mesto premajhno zame. Ravno zaradi tega sem kar hitro ugotovil, kaj si želim v prihodnosti in kam želim iti. Trenutno živim v Parizu, kam me bo moja pot zanesla, je še zame skrivnost.

Vedno so nas učili, da napake niso dovoljene in da moraš biti popoln. A na napakah se veliko naučimo. Tudi če nas »dogodek ali dejanje« potre za nekaj časa, moramo vedno vstati, si zbistriti glavo in iti naprej. Jaz to imenujem vztrajnost, ki je odlična vrednota na poti k uspehu.

Priporočam ti, da med svojim šolanjem počneš čim več različnih stvari, ki te zanimajo. Bodi radoveden in pogumen, da boš lahko ugotovil, kaj je tisto, kar bi prav zares počel v svoji prihodnosti. Super je tudi, da si dovoliš, da te osebe okoli tebe naučijo novih stvari in ti kaj naučiš njih. Ja, sodelovanje je odlična vrednota za skupno ustvarjanje in zavedanje, da smo s skupnimi močmi uspešnejši.

Želim ti prijetno raziskovanje poklicne poti in s teboj delim majhen življenjski nasvet: »Z delom, trudom, odkritim talentom v sebi in mogoče še z malo sreče lahko živiš svoje sanje. To je zmagovalna kombinacija.« In verjemi, tudi jaz sem imel na svoji poti veliko padcev. Ko drugi pišejo o meni, vedno raje omenjajo vzpone. Te si je tudi dobro zapomniti.

Naj ti še predstavim mojo pisano pot, ki zajema moje šolanje in kako sem prišel do poklica (slika spodaj):

Kaj si želim na poklicni poti (delovni list)


Rad sanjaš o poklicni prihodnosti? Ob trdem delu in ciljih lahko sanje postanejo resničnost.
Spoznal si že veliko novega – katere so tvoje lastnostni, znanja, interesi in vrednote.

Za prenos delovnega lista klikni na slikico na levi strani.

Zanimivi poklici


Med poklici naštetimi v delovnem listu se poskusi umestiti glede na prevladujoče SKUPINE POKLICEV.

Za prenos delovnega lista klikni na slikico na levi strani.

Glede na to, kaj si želiš postati, ko odrasteš, razišči, kje želiš nadaljevati izobraževanje
(delovni list)


Dopolni spodnjo cesto s svojimi interesi glede šolanja.
Dobro premisli, katere šole želiš obiskovati.
Če ne veš, katere šole moraš obiskovati, da prideš do svojega zanimivega poklica, se pogovori z odraslo osebo – s starši ali učiteljem.

Na koncu poti zapiši POKLIC, ki ti je najbolj zanimiv in si ga želiš v prihodnosti opravljati.

Za prenos delovnega lista klikni na slikico spodaj.