Ste vedeli, da zgolj petnajst let nazaj si še v sanjah nismo znali predstavljati nekaterih poklicev, ki so danes še kako aktualni?

Včasih si nihče ni niti predstavljal, da bi lahko bil spletni vplivnež (angl. influencer) poklic. Danes pa se celo zasluži denar z ’všečki’ pod objavami fotografijami. Bistvene značilnosti novih poklicev in novega trga dela so te, da je izobrazba zgolj izhodišče, na katerem posameznik gradi svojo razgibano kariero ob nenehnem pridobivanju, dopolnjevanju, nadgrajevanju in izmenjavanju znanja, izkušenj in osebnih načrtov. Višja izobrazba pa tudi pomeni višjo zaposljivost.

Kaj se govori oz. katera dejstva so znana, ko govorimo o poklicih prihodnosti? Več spodaj v video prispevku:

Seveda so napovedi različne. Mogoče nekaj konkretnih napovedi glede novih poklicev, kjer se bo iskalo urbane kmetovalce, specialiste socialnega izobraževanja, podatkovne znanstvenike, varnostne specialiste v kibernetiki, upravljavce zasebnosti, oblikovalce izkušenj virtualne realnosti, koordinatorje poučevanja otrok na domu, organizatorje privatnega življenja, profesionalne prijatelje, dispečerje dronov, …

Kam naprej, se zagotovo najprej vprašujejo devetošolci. Ob njihovem razmišljanju so jim v pomoč Dnevi odprtih vrat slovenskega gospodarstva, ki jih organizira Gospodarska zbornica Slovenije. Ker se je mladim težko odločiti za poklice, ki so očem bolj skriti in jih ne poznajo, je zbiranje informacij v podjetjih, opazovanje in razgovori z zaposlenimi izjemnega pomena. V podjetjih odprejo vrata za oglede poklicev, ki si jih mladi lahko ogledajo organizirano s šolo ali v spremstvu staršev.