Ste vedeli, da ogromno število poklicev, ki bodo opravljani v prihodnosti, sploh še ne poznamo?  

Že zgolj 15 let nazaj si še v sanjah nismo znali predstavljati nekaterih poklicev, ki so danes še kako aktualni – primer je spletni vplivnež (angl. influencer). Danes je to poklic, s katerim lahko oseba služi denar in to z nabiranjem »všečkov« pod objavami in fotografijami.

Bistvene značilnosti novih poklicev in novega trga dela so te, da je izobrazba zgolj izhodišče, na katerem posameznik gradi svojo razgibano kariero ob nenehnem pridobivanju, dopolnjevanju, nadgrajevanju in izmenjavanju znanja, izkušenj ter osebnih načrtov. Višja izobrazba pa tudi pomeni višjo zaposljivost.

Kaj se govori oz. katera dejstva so znana, ko govorimo o poklicih prihodnosti? Več spodaj v video prispevku:

Seveda so napovedi različne. Nekoliko bolj konkretno se napoveduje potrebo po poklicih kot so urbani kmetovalci, specialisti socialnega izobraževanja, podatkovni znanstveniki, varnostni specialisti v kibernetiki, upravljavci zasebnosti, oblikovalci izkušenj virtualne realnosti, koordinatorji poučevanja otrok na domu, organizatorji privatnega življenja, profesionalni prijatelji, dispečerji dronov…

Prisluhnite, kako se svet z novo dobo spreminja in kako se temu prilagajajo poklici ter izbira pravega izobraževanja:

Pripravili smo tudi video predstavitve top poklicev, za katere se pričakuje, da bodo v prihodnosti med zelo potrebovanimi:

Ker se je mladim težko odločiti za poklice, ki so očem bolj skriti in jih še ne poznajo, so zbiranje informacij v podjetjih, raziskovanje, ogled predstavitev, opazovanje in razgovori z zaposlenimi izjemnega pomena. Koristni pa so lahko Dnevi odprtih vrat slovenskega gospodarstva, saj podjetja odprejo vrata za oglede poklicev, ki si jih mladi lahko ogledajo v spremstvu staršev ali organizirano s šolo. Termine dni odprtih vrat spremljajte na spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije.