Kaj je prostovoljstvo?
Je delo, ki ga posameznik po svoji svobodni volji in brez pričakovanja materialnih koristi zase, opravlja v dobro drugih ali v splošno korist. Osnovnošolci in srednješolci so lahko prostovoljci. Mladi lahko polepšate življenje tistim, ki potrebujejo pomoč. Tako prispevate k ohranjanju narave, popravljanju krivic, prizadevanju za bolj pravično družbo.

Prostovoljno delo lahko opravljamo na neformalen način, kamor spadajo vse neorganizirane oblike pomoči ter organizirano, v okviru prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom. Področja prostovoljskega dela so raznovrstna: (socialno varstvo, vzgoja in izobraževanje, mladi, kultura, medkulturno in mednarodno sodelovanje, šport, turizem, zdravje, trajnostni razvoj, okolje, rekreacija, medgeneracijska pomoč, zaščita in reševanje …). Opravljajo ga posamezniki različnih starosti, znanj in izkušenj. Kot pri vseh drugih oblikah del je pomembno, da so prostovoljci odgovorni ter primerno usposobljeni za delo, ki ga opravljajo.

Prelistajte spletni katalog in poiščite svojo priložnost za aktivno sooblikovanje boljše družbe. Katalog ponuja prostovoljske informacije vsem, ki v tem šolskem letu obiskujejo zadnje razrede osnovnih šol, srednješolcem in vsem drugim mladim.

Področje organiziranega prostovoljstva v Sloveniji ureja Zakon o prostovoljstvu.

Za katalog prostovoljskih aktivnosti za mlade klikni na zgornjo sliko:

Več prostovoljskih del najdeš TUKAJ :-).